28/6/13

Ο Αλκιβιάδης... ξαναδικάζεται

Την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στη Στοά του Αττάλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς (πρόσβαση από οδό Αδριανού στη στάση μετρό του Μοναστηρακίου) μια ομάδα φοιτητών της Νομικής Αθηνών παρουσιάζει υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Χέλμη την εργασία της για το μάθημα Αρχαία Ελληνικά Δίκαια, με τίτλο: "Εικονική Δίκη του Αλκιβιάδη".

Στα τέλη του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών, ένα σκάνδαλο συγκλονίζει την αθηναϊκή πραγματικότητα: ο ευνουχισμός των Ερμών. Η ιεροσυλία και οι ταραχές που αυτή προκάλεσε, οδήγησε σε μια ομάδα πολιτικών δικών με κατηγορουμένους όλη την αφρόκρεμα της Αθηναϊκής Πολιτείας. Στόχος των δικών αυτών, που διεξάγονται σε μια περίοδο "ψυχρού πολέμου" με τη Σπάρτη, είναι η ματαίωση της Σικελικής εκστρατείας. Ο Αλκιβιάδης -ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος αρχαίος Έλληνας- είναι ένας από τους κατηγορουμένους.
Για την Δίκη του Αλκιβιάδη έχουμε αναφορές σε πολλούς αρχαίους συγγραφείς (Ανδοκίδης, Λυσίας, Ισοκράτης, Θουκυδίδης, Ξενοφών, Πλούταρχος, Έφορος, Κορνήλιος Νέπος, Πλάτων, Αριστοφάνης, Εύπολις και Εύβουλος) ικανές να μας μεταφέρουν την εικόνα μιας φθίνουσας δημοκρατίας.


Η είσοδος στον χώρο της Αγοράς είναι δωρεάν για όσους διαθέτουν φοιτητικό πάσο και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε την ιστορία της πόλης που ζούμε, τον πολιτισμό που αυτή έχει γεννήσει και τις προσωπικότητες που αναδείχτηκαν εδώ ανά τους αιώνες. 

εδώ το facebook event: https://www.facebook.com/events/565036906881558/?fref=ts

Συντελεστές:
Παπακωνσταντίνου Οδυσσέας
Παπασυκιώτης Ραφαήλ
Παπαχαραλάμπους Θεοδώρα - Ηλιάνα
Πάτσης Λευτέρης
Πισιμίση Κυριακή - Αικατερίνη
Πλιαβέσης Γιώργος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου