22/10/13

Πολιτική Βία & θεωρία 2 άκρων

Τι είναι η βία; Γιατί διακρίνουμε το πολιτικό από το κοινό έγκλημα; Πώς επηρεάζει η ιδεολογική προέλευση της βίας την αντιμετώπισή της από την κοινωνία και το κράτος; Πώς αντιλαμβάνονται την θεωρία των δύο άκρων και πώς μεταχειρίζονται την πολιτική βία οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.; Υπάρχει επιτρεπτή πολιτική βία; Ποιες δυνάμεις αποτελούν νομικά το "συνταγματικό τόξο"; Πότε και γιατί εκδηλώθηκε στην πρόσφατη ελληνική ιστορία πολιτική βία; Τι αποτελέσματα είχε και πόσο επηρέασαν αυτά την κοινωνική μας εξέλιξη;

Το "+έντευξις" συνδιοργανώνει με το Free Thinking Zone την πρώτη του εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα την "πολιτική βία και τη θεωρία των δύο άκρων", την Τετάρτη 20/11 στις 18.30 στο concept βιβλιοπωλείο στη συμβολή των οδών Σκουφά και Γριβαίων (μετρό Πανεπιστήμιο).

Σκοπός της συζήτησης αυτής, που θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά μέσω διαδικτύου σε live stream, είναι να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα συνεισφέροντας στο σχετικό δημόσιο διάλογο τα πορίσματά της. Για το σκοπό αυτό η εκδήλωσή μας θα βασιστεί στις ερωτήσεις του κοινού, οι οποίες κι εξ αρχής θα πυροδοτήσουν τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών.

Οι ομιλητές:
-Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., θα εστιάσει στην οριοθέτηση του "συνταγματικού τόξου" και την επιτρεπτή νομικά πολιτική βία βάσει του άρθρου 120 του Συντάγματος.
-Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι αντιπρόεδρος της "Δράσης", θα μας μεταφέρει την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα και την αντίληψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γύρω από την πολιτική βία, αλλά και τις διαφορές -αν υφίστανται τέτοιες- στη μεταχείριση "αριστερής" και "δεξιάς" βίας από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.
-Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., θα επιχειρήσει να ορίσει την έννοια της βίας, να οριοθετήσει την "πολιτική βία" και να εκφράσει την γνώμη του επί της ύπαρξης λόγου διαφορετικής νομικής μεταχείρισης της "πολιτικής" έναντι της "κοινής" βίας.
-Δημήτρης Ψυχογιός, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου "Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία", θα μας δώσει ορισμένα ιστορικά στοιχεία γύρω από την εξέλιξή, τα αίτιά και τα αποτελέσματά της στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.

Συνεχή ενημέρωση κι υλικό για την εκδήλωσή μας μπορείτε να λαμβάνετε από τo σχετικό Facebook Event: https://www.facebook.com/events/481340621964188/.

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσής μας -και τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό- είναι:




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου