17/2/14

Transitions 1.Balkans: Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής

Μάρτιος 2014

Η Στέγη οργανώνει φέτος ένα νέο "γεωπολιτικό" φεστιβάλ με τίτλο Transitions (Μεταβάσεις), επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τονπολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα. Ειδικότερα, από φέτος και για τρεις καλλιτεχνικές περιόδους, η Στέγη θα εστιάσει την προσοχή της στην ανεξάρτητη και ιδιαίτερα δυναμική καλλιτεχνική σκηνή τριών περιοχών με βαρύνουσα σημασία στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, που αναζητούν νέες μορφές συλλογικής δράσης και αντίδρασης στα σύγχρονα ιδεολογικά αδιέξοδα. Το πρώτο Transitions είναι αφιερωμένο στη δική μας γεωπολιτική περιοχή, τα Βαλκάνια, ενώ στις δύο προσεχείς εκδόσεις θα γνωρίσουμε τις ανεξάρτητες σκηνές της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια "ταράζουν" τη διεθνή σκηνή με τις ριζοσπαστικές φόρμες, την ποιητική δύναμη και τον έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα τους, θα μετατρέψουν για εννιά μέρες τη Στέγη σε ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικού στοχασμού αποκαλύπτοντάς μας την άγνωστη όψη των Βαλκανίων, μακριά από τα τρέχοντα στερεότυπα της Δύσης. Κινούμενοι τολμηρά στα όρια τηςπερφόρμανς, του χορού, του θεάτρου, των εικαστικών και της μουσικής, οι καλλιτέχνες του βαλκανικού φεστιβάλ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα χρόνια του "υπαρκτού σοσιαλισμού", έγιναν μάρτυρες της βίας και του χάους της μετα-σοσιαλιστικής περιόδου, για να βιώσουν σήμερα το ναυάγιο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Το πολυσυλλεκτικό αυτό φεστιβάλ αρθρώνεται γύρω από ζητήματα που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε σκοτεινές ιστορικές συγκυρίες, όπως είναι η κρίση ταυτότητας, ο εθνικισμός, η μετανάστευση και η επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών.


TRANSITIONS 1. BALKANS
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κάτια Αρφαρά
Καλλιτεχνική επιμέλεια Night of Performances & Invasive Species Dinner:Zvonimir Dobrović
Καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικού προγράμματος: Χρήστος Καρράς
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος θεάτρου, χορού και περφόρμανς:Κάτια Αρφαρά
Επιστημονική επιμέλεια ημερίδας: Ana Vujanović, Bojana Cvejić, Marta Popivoda (TkH: Walking Theory)
Συντονισμός παράλληλων δράσεων: Μυρτώ Λάβδα
Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Τεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Στο φεστιβάλ Transitions I. Balkans συνεργάζονται οι: Νικόλας Παναγιωτόπουλος, Αφροδίτη Τσιγκόιδα, Παναγιώτης Τρίγκας (Invasive Species Dinner), Αργυρώ Χιώτη (Damned Be the Traitor of His Homeland!, Just the Beginning), Πρόδρομος Τσινικόρης, Γκίγκη Αργυροπούλου (On Trial Together).
Για το πρόγραμμα αναλυτικότερα: http://www.sgt.gr/gr/circle/51

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου